Mi történik, ha elviselhetetlen a térdfájdalom?

Mi történik, ha elviselhetetlen a térdfájdalom?
Mi történik, ha elviselhetetlen a térdfájdalom?

A térdfájdalom életkortól és nemtől függetlenül több okból is kialakulhat. Lehet a térdfájdalom oka például a térd túlerőltetése, sportsérülés, gyulladás, amelyek inkább a fiatalabb korosztályra jellemző problémák. Az idősebbeknél inkább jellemző az ízületi porcok kopása, és kortól függetlenül a túlsúly is okozhatja a térdízületek kopását. A térdfájdalom okozója ritkább esetben valamilyen gyulladás, többnyire porckorong kopás áll a háttérben.

A porc kopás legvégső esetében szükség lehet térdpotézis beültetésére. A teljes térdprotézis olyan műtéti eljárás, mely során a beteg térdízület mesterséges anyaggal kerül pótlásra, a műtét általában 1, 5 – 3 órán keresztül tart, altatásban végzik a beavatkozást. A térdműtét során egy ilyen 20 centiméter hosszú bemetszés mentén a combcsont végét eltávolítják és egy fém héjra cserélik.

Természetesen a kevésbé súlyos esetekben a térdfájdalom kezelése műtét nélkül is lehetséges. Legtöbbször helyileg alkalmazható krémekkel, kis pihenéssel és fáslival néhány nap alatt enyhül a térdfájdalom. A csípőüzlet kopása, a csípőfájdalom súlyosabb eseteiben ugyanígy szükség lehet műtéti beavatkozásra, csípőprotézis beültetésére.

A térdprotézis beültetése után az egyik legfontosabb feladat a rehabilitáció és a térd funkcionális kezelése. A térdprotézis utáni műtéti napon egyből megkezdődik a gyógytorna, először a térd passzív mozgatásával, segédeszközzel. A műtét utáni harmadik vagy negyedik napon sor kerül az állapot felmérésére és kiderül, hogy elhagyható-e biztonsággal a kórház, és folytatható a gyógyulás otthoni környezetben.

A gyógytorna a felépülés kritikus pontja, rendszeresen vissza kell járni és a gyakorlatok megtanulása után otthon is ismételni kell őket a gyors és teljes felépülés miatt. A térdprotézis után szinte teljesen eltűnik a térdfájdalom, a rendszeres gyógytorna hatására pedig még a mozgás során sem tapasztalunk majd különös nehézségeket. Műtét után nem kell többé fájdalomcsillapítót szedni és a sportra is nyugodtan visszatérhetünk.