Derékfájás tüneteinek enyhítése gyógyszerek nélkül

Derékfájás tüneteinek enyhítése gyógyszerek nélkül

A derékfájás sokszor előforduló probléma hazánkban, aminek számtalan kiváltó oka lehet. A leggyakrabban a gerinccsatorna megerőltetéséből adódó rendellenességek számlájára írható a fájdalom, de előfordulnak krónikus betegségek is, amiknek tünete lehet. Ezek közül a leggyakoribb a csontritkulás, de néhány súlyos fertőzés kísérője is lehet a derékfájás.

Ha a derékfájás mellett a lábakban zsibbadás jelentkezik vagy a fájdalom oda kisugárzik, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Szintén szakorvosi vizsgálatot kíván, ha a fájdalom testhelyzettől független vagy hasi és emésztési panaszok, esetleg láz is kísérik. Amennyiben korábbról ismert csontritkulásunk is van, a gerincfájdalmat nagyon komolyan kell venni.

A fentiektől eltérő esetekben a Gerincterápia egyrészről a fájdalom mérséklésére, másrészről a terhelés csökkentése mellett is fenntartott vérbőségre és a keringés javítására koncentrál. Amíg az akut fájdalom alapvetően gyógyszeres úton mérsékelhető, addig a megelőzés, kiújulás és a fennálló állapot javítása más módszerekkel is segíthető. Ezen módszerek elsősorban fizikai úton hatnak, nem kémiai alapú gyógyszerek.

Derékfájás esetén érdemes gyógytornásszal konzultálnunk, aki jellemző tüneteink ismeretében tud javasolni megfelelő gyakorlatokat. A gyógytorna mellett hasznos lehet minden olyan mozgás, ami nem terheli a gerincet, illetve a terhelés jól kontrollálható. Ilyen lehet a jóga és minden vízben végzett tevékenység, akár a sima úszás is. A könnyed, hajolgatások és teher cipelését nélkülöző séta is jótékony hatással lehet.

Bizonyos esetekben a derékfájdalom csökkenthető fizioterápiával is. Szintén előnyös lehet a gerincmasszázs, ami a gyógytorna mellett az egyik leghatékonyabb klasszikus terápia derékfájdalom esetén. Amennyiben a fenti kezelések hatására a fájdalom nem múlik, a normális élet csak gyógyszerek szedésével fenntartható vagy a derékfájdalom rendszeresen visszatér, ne halogassuk a szakorvoshoz fordulást egészségünk megőrzése és visszaszerzése érdekében.