Négy tipp a szakszerű klíma beszerelés kivitelezéséhez

Négy tipp a szakszerű klíma beszerelés kivitelezéséhez
Négy tipp a szakszerű klíma beszerelés kivitelezéséhez

Egy vadonatúj klíma beszerelés után a telepített klíma nagyobb kényelmet, több energiamegtakarítást és olyan fejlett funkciókat kínál, amelyekkel régebbi egységünk biztosan nem rendelkezett – még ha volt is ilyenünk. De a nem megfelelően telepített klíma berendezés egyáltalán nem tesz jót sem a háznak, sem pedig a lakók egészségének. Ezért minden esetben meg kell, hogy győződjünk arról, hogy légkondicionáló rendszerünk megfelelően és hatékonyan működik, azért hogy a klíma beszerelés a lehető leggördülékenyebben menjen, összeszedtünk néhány fontos javaslatot a klíma szerelés előtt elvégzendő feladatokról.

1. Válasszunk szakembert

Az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a klíma szerelés zökkenőmentesen megy, ha szakembert hívukn fel a telepítéshez. A légkondicionáló rendszer telepítése nem egy átlagos barkácsoló munka, aki nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel és tapasztalattal ahhoz, hogy minden megfelelő legyen: pontos hűtőközegszint, biztonságos rögzítés, megfelelő nyomás, megfelelő feszültség stb. inkább forduljon szakemberekhez. Az otthon barkácsolt „jó lesz az” megoldásokat általában sokkal drágább kijavítani, mintha eleve szakemberre bíztuk volna a munkát.

2. Ismerjük meg az energiahatékonysági besorolásokat

A klíma beszerelés szakemberei segíthetnek megérteni az egyes klímaberendezésekre jellemző legfontosabb energetikai attribútumokat. Általában azért elmondható, hogy két dologra kell figyelni: a szezonális energiahatékonysági arányra (SEER) és az ökocímkére. Az új egységek SEER értékének legalább 14-nek kell lennie, de a leghatékonyabb klímaberendezések SEER értéke közelebb van a 20-hoz. A ökocímke jelzése, arra utal, hogy a légkondicionáló hatékony, anélkül, hogy a teljesítményt feláldoznánk. Bár egy hatékonyabb egység kezdetben drágább lehet, az eszközzel elérhető megtakarításoknak ellensúlyoznia kell ezeket a többletköltségeket.

3. Tájékoztassuk szerelőnket

Egy alultervezett rendszer nem tartja annyira hűvösnek az otthonát, mint amennyire szüksége van rá, ellenben sok energiát fog fogyasztani hogy mégis megpróbálja. A túlméretezett rendszerek ezzel szemben lerövidíthetik a ciklust és gyorsan elhasználódhatnak, ezért a megfelelő kapacitású rendszer kialakítása nagyon fontos része a légkondicionáló felszerelésének. Mindig figyeljünk oda, hogy a szerelőnk szán elég időt az otthonunk méreteinek és lehetőségeinek feltérképezésére.

4. Szerezzünk be egy karbantartási ütemtervet

Természetesen egy klímat nem elég csak felszerelni, azt rendszeresen karban is kell tartani, a klíma tisztítás például egy olyan fontos feladat, amit minden évben meg kell ismételnünk. De egy megfelelő karbantartási ütemterv a berendezés szakszerű működését sokáig garantálja.