Négy dolog, amit érdemes tudni az ágyi poloska irtás előtt

Négy dolog, amit érdemes tudni az ágyi poloska irtás előtt
Négy dolog, amit érdemes tudni az ágyi poloska irtás előtt

Azt hinnénk, hogy ágyi poloskák problémája nagyon keveseket érint ma Magyarországon, az igazság azonban az, hogy könnyen bekerülhetnek a lakásba és az ágyi poloska irtás pedig egy kellemetlen, de annál szükségesebb feladat.

Felmerül a kérdés, hogyan vehetjük észre az ágyi poloskákat és ha sajnálatos módon, beköltöztek a lakásunkba a poloskák, akkor mi az a módszer, amivel az ágyi poloska irtás a lehető legkönyebben és leggyorsabban eszközölhető. Míg az ágyi poloskák által hagyott nyomokat mi is el tudjuk takarítani, például a kicsi, fekete ürülék, addig magát, az ágyi poloska irtás feladatát, szinte csak szakértővel érdemes elvégezni. A szakértők ugyanis pontosan tudják milyen vegyszerekkel érdemes és lehet hozzálátni a munkához. Olyan termékeket kell használniuk, amelyek elpusztítják az ágyi poloskákat, de mégis biztonságosak az alvóhelyeken, például a hálószobában, ahová ezek a rovarok szeretnek beszivárogni. Sajnos az ágyi poloskák sok peszticidre immunissá váltak az évek során, így egyre nehezebb megbirkózni velük.

1. Mindenhol megtalálhatók

Bár kínosan érezhetjük magunkat, amikor felfedezzük, hogy poloska van az otthonunkban, de a valóságban az ágyi poloska fertőzésnek vajmi kevés köze van a saját vagy a ház higiéniájához. Ez is az egyik oka annak, hogy az ágyi poloskák olyan szívós kártevők és sokáig tudnak rejtőzködni az otthonunkban. Szinte bárhol előfordulhatnak, a napfényt kevésbé kedvelik, ezért napközben általában sötét résekben rejtőznek. Árulkodó vérfoltokat hagyhatnak maguk után a lepedőn. Ezek a vérfoltok egy összenyomott ágyi poloska nyomai lehetnek, de lehet a poloska ürülékének a jele is. Az ágyi poloska csíp is, a csípések vörös kiütéseket hagynak maguk után.

2. Nem csak éjszaka harapnak

A közhiedelemmel ellentétben az ágyi poloskák a nappali órákban is előbújhatnak rejtekhelyeikről, hogy megcsípjék a vele együtt lakókat.

3. Anélkül harapnak, hogy észrevennénk

Az ágyi poloskák mesterei a csípésnek és a harapásnak, úgy harapnak, hogy észre sem vesszük. Az ágyi poloskacsípés nem igényel orvosi kezelést, de kellemetlen lehet. Vannak, akik szteroidos krémet használnak a viszketés megelőzésére és megszüntetésére a harapás helyén, de ez nem feltétlenül gyorsítja a gyógyulási folyamatot. A hűvös borogatás is enyhítheti a fájdalmat és a csípés pedig magától is elmúlik idővel.

4. A rejtőzködés szakértői

Mivel nagyon jól el tudnak bújni, ezért szinte lehetetlen tőlük megszabadulni szakember segítsége nélkül. Az ágyi poloska a gyakorlatlan szem számára láthatatlan lehet, különösen azért, mert sokan azt sem tudnánk, hova nézzünk. Ezért fontos, hogy szakember segítségét vegyük igénybe az ágyi poloska irtás során.